Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Önemi ve Yatırım Süreci
Yenilenebilir enerji, çevrenin korunmasına sağladığı katkının yanında ülkelerin dışa bağımlılıklarının azaltılması noktasında da oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Çeşitli alanlarda küresel gelişmeleri yakından takip edip uygulamaya alan Türkiye için de yenilenebilir enerji, yatırım yapılan alanlar arasında üst sıralarda yer almaktadır.

Bu makalede, Türkiye’de yenilenebilir enerjinin önemine ve yatırım prosesine değineceğiz.

Yenilenebilir Enerji Türkiye için Neden Önemli?

Dünyamızda global bir sorun olan artan elektrik tüketimi göz önünde bulundurulduğunda Türkiye, enerjide dışa bağımlılığın ekonomik açıdan doğuracağı olumsuz sonuçları ön görmüş olup yatırım yapmaya hızlı bir şekilde başlamıştır.

Bu açıdan, Türkiye’nin kendi enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak kendisinin üretmesi, ekonomik kalkınmasına bulunacağı katkı nedeniyle önem taşımaktadır.

Coğrafi konumu ile jeopolitik yapısı, jeotermal, hidrolik, güneş ve rüzgâr gibi yenilebilir enerji kaynaklarının tamamından faydalanabilmesine imkân sunmakta olsa da Türkiye, henüz enerji gereksinimin önemli bir bölümünü bu kaynaklardan karşılamamaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik yatırımların artmasıyla, yeni istihdam olanakları ortaya çıkacak ve ekolojik sürdürülebilirliğin sağlanması adına büyük bir adım atılmış olacaktır.
Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları konusunda Türkiye’de yaşanan gelişmeler, özellikle 2009 yılı sonrasında büyük bir ivme kazanmıştır. Örneğin yenilenebilir enerji toplam kurulu gücü 2009’dan 7 yıl sonra neredeyse iki katına çıkmıştır. (15,5 GW-34,2 GW).

Yenilenebilir enerji alanında ülkenin enerji politikası ve stratejisinin ana noktalarına değinmek gerekirse öncelikli olarak fosil yakıtların kullanımı ile bu kullanım vesilesiyle doğan çeşitli olumsuzlukların azaltılması için hem üretim hem tüketim ayaklarında yenilenebilir enerjiye geçişi teşvik etmek yer almaktadır.

İkinci olarak hidroelektrik dâhil olmak üzere tüm yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin mevcut durumdaki payını stabil hâle getirmek de üzerinde durulan bir konudur.

An itibarıyla yenilenebilir kaynakların kullanıldığı üretimleri artırmak ve tarım sektörünün kapasitesini kullanarak biyoyakıt enerjisine geçiş yapmak da bu politika ve stratejiler arasında bulunmaktadır.

Enerji talebindeki artış gibi hükûmetin yenilenebilir enerji için yatırımcılara yönelik sağladığı teşvikler, özel sektörün uzun vadeli yatırımlar yapmasına yol açmıştır. Giderek artan yatırımlar sayesinde ise ülkede enerji sektörünün hızlı bir büyüme kat ettiği gözlemlenmektedir.